Türkçe
English
German
Google ÇeviriÇeviri tarafından desteklenmektedir

Botoks Nedir

Botox, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir nörotoksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyen botulinum toksini yani Botoks, sinirden hedef organa olan iletimi bloke eder. Böylece hedef organda işlev azalması veya işlevin tamamen kaybolmasına neden olur. Yani o bölgedeki hedef kasın kasılmasını engeller. Böylece kasılması yüzünden deriyi kırışık hale getiren kas geçici olarak devreden çıkmış olur. Botoks, kozmetik alanda mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan alın, yüz kırışıklıklarını azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacıyla kullanılır. Botoks kırışıklık gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışmaları, üzerlerini örten derideki kıvrımları belirgin hale getirir. Bu nedenle yüzde kırışıklıklar ortaya çıkar. Kırışıklıkların ortaya çıkmasında en önemli etken kişinin genetiğidir. Botoks kas hareketleriyle doğrudan ilişkili bu dinamik kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Botoks uygulaması, cilt yüzeyindeki ince yapı değişiklikleri ve dinlenme halinde mevcut olan çizgiler için daha az etkilidir.

 

Kaz ayakları

Dinamik kırışıklık, en sık alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın, kaz ayağı da denen göz çevresi kırışıklığı ve ağız çevresindeki çizgilenmeler insana daha yaşlı, kaş arasındaki çizgilenmeler ise daha kızgın ve sert ifade verir. Botoks uygulaması ile bu kasların kasılması azaltılarak daha dingin ve genç ifade kazanmak mümkündür.

Botoks, ter bezlerinde uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalışmasını azaltabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri avuç içleri, ayak ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terlemesi olan kişiler, ter kokusundan ve sık kıyafet değiştirmek zorunda kalmaktan şikayetçilerdir. Elleri çok terleyenler ise başkalarıyla el sıkışırken rahatsız olma ve evrakların ıslanması sorunundan şikayet ederler. Botoks uygulaması ile terlemenin azaltılması sonucu bu kişilerin sosyal çevrelerinde daha rahat hareket edebilmeleri mümkün olur.

 

Botoks Nasıl Uygulanır?

Botoks enjeksiyon şeklinde uygulanır. Çok ince uçlu, insülin iğnesi benzeri enjektörler kullanılır. Enjeksiyon sırasında çok hafif bir ağrı hissedilebilir. Mimik kaslarının hareketlerinde azalma istendiğinde mimik kaslarının içine, terleme şikayetlerinin azalması istendiğinde ise deri içine enjeksiyon yapılır. Botoks’un miktarı ve kuvveti, yeniden tedavi etme sıklığı ve sinir-kas tamirinin hızı gibi birçok bireysel faktöre bağlıdır. Botoks hedeflenen kaslara yerleştikten sonra, zayıflama etkisi, 3-5 gün sonra ilerleyici bir biçimde artar ve bu artış en az iki hafta sürer. Kırışıklığın giderilmesi anlamında en iyi sonuçlara en az iki hafta, bazen de daha sonra ulaşılır. Bu zaman dilimi boyunca, tedavi edilen bölgelerde asimetri veya düzensizlik fark edebilir. Bu asimetri, Botoks etkisini gösterdikçe düzelecektir. Etki süresi 3-9 ay olmakla beraber ortalama altı aydır. İki yıl boyunca düzenli olarak Botoks uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzende devam ettiklerinde mimik kaslarında belirgin bir zayıflama ve buna bağlı olarak dinamik çizgilenmelerde daha kalıcı düzelme oluşur. Bu nedenle ikinci yıldan sonra Botoks’un daha uzun aralıklarla uygulanması yeterlidir. En iyi sonuçlar için, yüzdeki kırışıklık bölgesine botoks uygulandıktan sonra en az dört saat süresince baş öne doğru eğilmemelidir. Bu süre zarfında tedavi edilen bölgenin şiddetli bir şekilde ovulmaması veya bu alana masaj uygulanmaması gerekmektedir. Botoks’un uygulandığı kasların yanıtını arttırmaya yardımcı olacağından, tedavi edilen alanların bu süre boyunca aktif olarak hareket ettirilmeleri faydalı bir davranıştır.

 

Botoks Hangi Durumlarda Uygulanır?

Botoksun temel olarak iki uygulama alanı vardır:

1- Botoksun tıbbi rahatsızlıklarda kullanımı: Botoks başlangıçta tıbbi bir ürün olarak piyasaya çıktı. İlk kullanımı şaşılık tedavisi ve blefarospazm dediğimiz göz kapaklarının istemsiz kasılması rahatsızlıklarında oldu. Bu durumlarda kullanım halen devam ediyor. Ayrıca tek taraflı yüz spazmlarında, yüz felcinde, aşırı terleme durumlarında, vücudun değişik yerlerindeki kas spazmlarında, migren ve serebral palside, kas spazmı nedeniyle boynun yan durması durumlarında botoks kullanılır.

 

2- Botoksun kozmetik olarak kullanımı: Botoks kozmetik alanında kullanılmaya başlanınca meşhur oldu. Bir çok kişiye iş sahası yaratırken pek çok insanın da kırışıklık derdinden kurtulmasını sağladı. Genetik olarak ortalama 30 yaş civarında başlayan ancak bazı kişilerde 20’li yaşlarda bile görülebilen bu kırışıklıklara 18 yaştan itibaren müdahale etmek mümkündür. Ne kadar erken başlanırsa kırışıklığın olduğu deriyi korumak o kadar mümkün olur. Geç kalınma durumunda deride kalıcı katlanmalar ve kırılmalar meydana gelir. O durumda başka tedavi yöntemleri ile botoksu kombine etmek gerekir. Mesela dolgu, mezoterapi, kimyasal peeling gibi.

 

Botoks Yan Etkileri

Botoks terapisinin kırışıklılar için bilinen kalıcı bir yan etkisi yoktur. Ancak geçici olduğu bilinen ve aşağıda belirtilmiş yan etkileri mevcuttur:

Botoks uygulaması sonrası geçici bir şişlik, morarma meydana gelebilir. Bu etki genellikle birkaç gün içinde kaybolur.

Botox uygulama sonrası bazı hastalarda hafif bir baş ağrısı meydana gelebilir. Bu ağrı genellikle 24 saatten az bir süre içinde sona erer ve ağrı kesiciler ile tedavi edilebilir.

Enjeksiyon bölgesinde baş ağrısına benzer hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı kısa süre içinde sona erer.

Bazen uygulamanın ilk haftasında hafif asimetriler gözlenebilir. Bu durum gerektiğinde dokundurma enjeksiyonlar ile düzeltilir.

Botoks tedavisi sonrası kaş seğirmesi geçici bir yan etkidir. Sürekli olursa dokundurma enjeksiyonları ile düzeltilebilir.

Tedaviden sonraki bir kaç gün boyunca bazı hastalar uygulama yapılan bölgelerinde uyuşukluk hissedebilirler. Aslında bu durum bazı Botoks hastaları tarafından tedavi uygulanan bölgelerde algılanan his değişikliğidir. Tedavi gerektirmez.

Kaş ve göz kapağı düşmesi (pitoz), çift görme (diplopi), botoks terapisi alan  hastaların %1-2’sinde görülür. 2-4 hafta sürecek şekilde geçicidir ve genellikle hafiftir. Özel göz damlaları ile tedavi edilebilir.

Görüldüğü gibi botoksun zararları çok değildir ve geçicidir.

 

Botoks tedavisinin önerilmediği durumlar

Tam olarak anlaşılamayan nedenlerden ötürü bazı hastalar Botoks’un etkilerine karşı daha az duyarlı veya dirençlidir. Bu hastalarda Botoks beklendiği kadar iyi ve uzun etki göstermemektedir. Hamile ve emziren bayanlara Botoks tedavisi önerilmemektedir. Nörolojik (sinir sistemi) hastalık geçmişi varsa (Ör: Myastenia Gravis, Eaton-Lambert Sendromu), ve özellikle aktif fazda ise,

 

Botoks terapisi uygulanması tercih edilmez. Kişilerin kullanmakta oldukları tüm ilaçları, alternatif ve reçetesiz olanlar dahil uygulamayı yapacak olan doktora bildirmeleri gerekmektedir.

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok!Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcalarla paylaşabilirsiniz..

Yorum Yaz